Admission News

Latest Admission Notifications for BA, B.Com. B.Sc, BBA, BCA, MA, M.Com, M.Sc, MBA, Other PG and UG Courses

Question Papers

Question Papers for Various Universities of India. Download 10 Year Question Paper for Free.

Placement Papers

Placement Papers for Various Companies. Download Placement Papers for Free.

Universities in India

List of Various Universities in India. Get the List of Various Universities, Deemed Universities, IITs and NITs.

Colleges in India

List of Various Colleges in India.

Wednesday, April 2, 2008

INTERGRAPH Placement Paper

INTERGRAPH

Paper consists of two sections : 1. analytical (20 marks)
2. C skills (20 marks)total time 45 min


Analytical:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Given a cube, with different colors on its faces, and then is cut into 64 pieces, and the questions relate to the colors of different colored small cubes.

2. A few ladies and gents sit around table in some given order and 4 questions are about their seating arrangement with some restrictions.

3. Draw a venn diagram for 3 items : white, flowers, cloth

Ans : draw 3 circles each intersecting the other , with white kept in the middle.

4.
A problem related to seating arrangement of 4 people ( 2 ladies and 2 gents) with some restrictions

5. problem related to milk with water added to it for three times

Ans: 20.5 litres

6. Problem related to diagrams . Five diagrams were given and asked to find the sixth one.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
C-Skills:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Max number of nodes in a binary tree with height 3 is 20 : Ans: False

2. 10,20,30,40,50,60 : give the order when put in a queue and in a stack

Ans : Queue : 10,20,30,40,50,60

stack : 60,50,40,30,20,10

3. Debugging is the process of finding

Ans : logical and runtime errors

4. trace the error:

void main(){

int &a;

/* some other stuff here */

}
Ans: syntax error

5.
a problem with a function named 'myValue' will be given and asked to find the value of main() for an argument of 150,

Ans : 150

6.
locate the error

int arr (20);
Ans: syntax error.

*****************************************************************************


There are two sections in Intergraph.
1.Aptitude 20 nos
2.'C' Programming


Q. Matricide:Mother::Homicide:?
a)Human b)Children c)Father d)None

Q.
Rs.3 costs 5 oranges.Then sold each orange at 1 rupee each.Then sold each orange at 1 rupee each.For Rs.36 profit what is the no. of oranges required?
Ans.90

Q.The wages of the worker was increased from Rs.18 to Rs.21 per week.The average working hours is 7 hrs/day instead of 8 hrs/day.How much fast wokers should do work?

Q.A cube is colored on the opposite faces blue,black and yellow.It is then cut into 36 cubes.Out of which 32 were small cubes and 4 where big cubes.

a)How many cubes were there,colored on the face
b)How many cubes were colored on three faces.

Q.
A cask contain 40 liters milk.8 lite rs we taken out and filled with water.The same process is contained second&third time.How much amount of milk will be there?

IGATE Placement Paper

IGATE Placement Paper

1. Zita, her brother, her daughter and her son are tennis players. As a game of doubles is about to begin: who is the best player?

A. Zita’s brother is directly across the net from the worst player’s sibling.
B. Her son is diagonally across the net from the worst player’s sibling.
C. The best player and the worst player are on the same side of the net.
D. None of them are best enough.

2. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?
(a) Nephew (b) Son (c) Cousin (d) Uncle (e) Grandson

3. If X is the brother of the son of Y’s son, how is X related to Y?
(a) Son (b) Brother (c) Cousin (d) Grandson (e) Uncle

4. Jack would like to determine the mileage of his car. When he filled his gas tank the first time, the odometer read 23,695 miles. When he filled the tank up a second time, the odometer read 24,095. he pumped 12 gallons of gas in to his tank. How many miles per gallon does his car get?

(a) 33.33 (b) 3.33 (c) 50 (d) 48

5. A pharmacist has two solutions of alcohol, a 15% solution and a 28% solution. How many milliliters of each solution should be mixed to gather to make a 100ml solution which is 20% alcohol?
(a) 60, 40 (b) 30, 70 (c) 55, 45 (d) 61.5, 38.5

6. Ken jogs at a rate of 8 miles per hour while Tom jogs at a rate of 6.5 miles per hour. If ken and Tom start at the same time and travel along the same route, how many hours will it Ken take to be 9.0 miles ahead of Tom?
(a) .6 hours (b) 13.5 hours (c) 1.35 hours (d) 6 hours

7. An intravenous solution drips at a certain rate. After 4 hours, the total amount of the solution that is dripped through the needle is 20.84ml. what is the intravenous flow rate?
(a) 5.21 ml/min
(b) 5.21 ml/hr
(c) 83.36 ml/hr
(d) 8.336 ml/hr

8. Suppose we design a number system in which every number is represented by a different symbol, with no two of the symbols having anything in common. Which of the following would be disadvantages of the system?

I. This system could not have any symbol for zero.
II This system could not have the unique representation property.
III It would be hard to learn all of the different symbols.

(a) II and III only
(b) III only
(c) I and II
(d) II only

9. The numeral 123 is in some base other than 10. When you change it to base 10, you get 66 base 10. In what base was the numeral 123 written?

(a) 7 (b) 8 (c) 12 (d) 9

10. Which of these four functions is largest?


(a) 2/3 (b) ¾ (c) 4/7 (d) 5/8

11. Combine like terms and simplify: 3x2-2y2+3x+5y2


(a) 3x2+3y2+3x
(b) 6x+3y2
(c) 6x2+3y2
(d) 6x3+3y4

12. Simplify: 5y-(4x+3y)-6x

(a) 8y-10x
(b) 2y+10x
(c) 8y+10x
(d) 2y-10x

13. Bob receives scores of 65, 70, 75, 78 and 112. What is the median test score?

(a) 75 (b) 78 (c) 80 (d) 78

14. The absolute value of the difference of 3 and 5 is:

(a) 1 (b) -2 (c) 2 (d) 0

15. Change 101010two to base ten.


a) 42
b) 3
c) 84
d) 30

16. Which of the following says the same thing as “X is divisible by Y”?

a) y is a multiple of x
b) y is divisible by x
c) x is a multiple of y
d) x is a divisor of y

17. 35% of 30 = 25% of?+1

a) 28 b)38 c)42 d)32

18. A number lying between 1000 and 2000 is such that on division by 2, 3, 4,5,6,7 and 8 Leavers remainders 1, 2, 3, 4, 5,6and 7 respectively. The number is


a)1876 b)1679 c)1778 d) 1654

Directions (Q19 and 20):Below is given a question followed by two statements numbered I and II. The question may or may not be answered with the help of these statements. You have to decide if these statements are sufficient are sufficient to answer the question.

Give answer

a) If only statement I is sufficient to answer the question but statement II is not.
b) If only statement II is sufficient to answer the question but statement I is not
c) If both statement I and II are together sufficient to answer the question although neither statement suffices by itself;
d) If statement I and statement II are sufficient to answer the question independently and separately; and
e) If the two statement are not sufficient but still more data is needed to answer the question.

19. Is Shyam the brother of Mohan?

Statement: I Mohan is the son of Ram
II Shyam is the son of Ram

20. How far is Patna from Shimla?

Statement: I. Patna is 200 Km from Delhi
II Delhi is 500 Km from Shimla and is between Patna and Shimla.

Direction for Question (21-25): the sentences given in each question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a given paragraph

21. A. The simple man has his place, but not on the throne.
B. The problem of politics is to prevent the businessman from ruling.
C. The finer man has a divine right to rule, i.e., the right of superior quality.
D. For such a man has the short sight and narrow grasp of a politician, not the long
view and wide range of the born aristocrat trained to statesmanship

a)BACD
b)BADC
c)BDCA
d)BDAC

22. A. For it is here, that the practice of polygamous marriages had survived since time immemorial.
B. Yet, to behavioral scientists and ethnologists it is a very important place.
C. Almost every able-bodied youth in this village boast of four to eight wives, living in perfect harmony.
D. Dhadigam is a tiny, nondescript hamlet in western Gujarat that hardly ever shows up in any tourism map.

a)ADBC
b)CDBA
c)DBAC
d)BDAC

23. A. While not strictly true it is interesting to see that most of our food and the living things around us contain a great deal of water.
B. From the earliest of times people understood the significance of water.
C. In Indian thought too, the universe is believed to be made of five elements, one of which is water.
D. There was even a time when people believed that all substances were composed primarily of water.


a)CDAB
b)DBCA
c)ADCB
d)DBAC

24. A. Planed Earth is in urgent need of a healing touch to save it from the impending environment disaster.
B. Which is why the ‘Earth Day’, Celebrated on April 2 every year, assumes such special significance.
C. The word over ambient standards of air and water pollution are likely to exceed the limits prescribed by the WHO and the impact of air pollution on cities could result in hundreds of thousands of premature deaths and millions of cases of hospitalization.
D.In India alone the cost of pollution when computed in health terms could exceed Rs.5,000 crore per annum to cure health problems caused by it.


a) CDBA b) ABDC
c) DBAC d) DBCA

25. A.Is he orchestrating the Taliban protests to consolidate his own position at home, or is he driven by the dear that he could lose support if he tried to curb their activities.
B. If it is the former; then he is banking on the US ‘limitations’ in dealing with an army-ruled nuclear Pakistan.
C. The targeting of American establishments is Islamabad has raised questions about the role of Pakistan’s chief executive General Pervez Musharraf.
D. If it is the latter; then if indicates Pakistan’s inability to prevent the resurgence in militancy that it has itself been nurturing across its eastern and western borders.


a) CABD b) CDAB
c) BDCA d) ABCD


There is certain relation between the words/letters/numbers on one side of : : and one word/letter/number is given on another side of : : while another word/letter/number is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word/letter/number as the given pair has, select the best alternative.

26. Melt: Liquid :: Freeze: ?


a) Ice
b) Condense
c) Solid
d) Crystal

27. Eye : Myopia :: Teeth : ?

a) Pyorrhea
b) Cataract
c) Trachoma
d) Eczema

28. 6:18:4:?
a) 2 b)6 c)8 d)16

29. 7528:5362::4673:?
a) 2367 b)2451 c)2531 d)2489
30.AG:IO::EK:?
a)LR b)MS c)PV d)SY

Read the following passage and answer the questions that follow(Q 31-34)

As infants and caregivers respond to one another in the first year, the infant begins to form an attachment—a deep, affectionate, close, and enduring relationship—to these important figures. John Bowlby, a British psychoanalyst, drew attention to the importance of attachment when he observed the dire effects of separation from parents on children who had been orphaned during World War II. These children’s depression and other emotional scars led Bowlby to propose a theory about the importance of developing a strong attachment to one’s primary caregivers—a tie that normally keeps infants close to those caregivers and, therefore, safe. Soon after Bowlby described his theory, researchers in the united States began to investigate how such attachments are formed and what happens when they are not formed, or when they are broken by loss or separation. Perhaps the most dramatic of these studies was conducted with monkeys by Harry Harlow.

--Bernstein/Nash Essentials of Psychology p. 349

31. In this passage, the word dire means
a) long-lasting
b) very serious
c) affectionate
d)very safe

32. This passage is mostly about
a) John Bowlby
b) Separation
c) Attachment
d) infancy

33. Bowlby observed children who were separated from their parents because of
a) War
b) Poverty
c) Neglect
d) Illness

34. According to the passage, the function of attachment is to
a) ensure that adults will care for an infant
b) make sure infants are not depressed
c) keep infants healthy
d) keep infants safe

Directions: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II, an assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. (A 35-39)
a) Given answer (a) if only assumption I is implicit; (b) if only assumption II is implicit;(c) if either I or II is implicit;(d) if neither I nor II is implicit; and (e) if both I and II are implicit.


35.Statement: “To buy an X TV, contact Y, the sole agent of X TV.” –an advertisement
Assumptions: I. People generally prefer to buy TV through sole agent.
II. The TV-producing companies do not sell their product directly.

36. Statement:
It is through participative management policy alone that indiscipline in our industries can be contained and a quality of life ensured to, the worker.

Assumptions: I. Quality of life in our industry is better.
II. Indiscipline results in a poor quality of life.

37. Statement:
Warning: Cigarette smoking is injurious to health.

Assumptions: I. Non-smoking promotes health.
II. Really, this warning is not necessary.
38.Statement: “If you trouble me, I will slap you.”-A mother warns her child

Assumptions: I. With the warning, the child may stop troubling her.
II. All Children are basically naughty.


39. Statement :
Films have-one indispensable for the entertainment of people.

Assumptions: I. Films are the only medium of entertainment.
II. People enjoy films.

Read the following passages and answer the questions that follow:

An aggressive publicist of the Scientific Revolution and one of its greatest contributors was a Florentine, Galileo, informed of a new optical instrument developed in the Netherlands, the telescope, constructed one for himself and turned it toward the heavens. Through the lens of the fantastic instrument he was the first human being to see that Jupiter and moons like the earth’s, and that the earth’s own moon was made of material similar to that found on earth. The momentous conclusion was that heavenly bodies wee not made of more perfect material. Rather, they resembled the earth and were governed by the same laws. Galileo’s conclusions were equally revolutionary when he turned to consider the behaviour of bodies in motion. Traditional theories of dynamics, geared to the assumption that the natural state of a body was at rest, attempted to explain what caused motion to occur. For Galileo, there was no “natural” motion of the body; rather, if a body was in motion, it would continue in a straight line at the same speed forever unless deflected, quickened, or retarded by another force—illustrating the principle of inertia. Thus what concerned Galileo was not why things move but why changes in motion occur and how one describes these changes mathematically.
--Witt, et al., The Humanities, Vol. 2,fifth edition, p.131

40. In this passage, the word dynamics means the same thing as

A. theories
B. motion
C. objects
D. planets
41. What is the main ides of this passage?
A. Galileo built on the work of Copernicus and Kepler.
B. Galileo built his own telescope.
C. Galileo made revolutionary discoveries.
D. Galileo discovered that Jupiter had moons.

42. The passage states that traditional theories attempted to explain

A. what caused motion to occur
B. why planets had moons
C. why the earth had a moon
D. what planets were made of
49. Statement should there be students’ union in college/university?

Arguments: I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes. It is very necessary. Students are the future political,leaders.

50. Statement: Should health care service be nationalized?

Arguments: I. Yes. It has been done elsewhere also.
II. No. The quality of health care service will deteriorate.

HCL Technologies Sample Paper 2

HCL Technologies

Q)Piggy backing is a technique for

a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition

ans: c

Q)The layer in the OST model handles terminal emulation

a) session b) application c) presentation d) transport

ans: b application

Q)In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

a) -128 b) -255 c) -127 d) 0

Q)There is an employer table with key feilds as employer no. data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.

a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B

where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0

b) select employe no. from employe A, employe B where

A employe no.>=B employ no.grouply employe no.having(count(*) mod n=0 )

c) both a& b

d) none of the above

Q)Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key feild customer no. you can see

a) delete from costomer where customer no. exists

( select distinct customer no. from customer having count )

b) delete customer a where customer no. in

b rowid

c) delete customer a where custermor no. in

( select customer no. from customer a, customer b )

d) none of the above

Q)long int size

a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes

ans: compiler dependent

Q)x=2,y=6,z=6

x=y==z;

printf(%d",x) ?

Q what does the hexanumber E78 in radix 7.

(a) 12455 (b) 14153 (c) 14256 (d) 13541 (e) 131112

ans: (d)

Q) Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?

(a) (2 x k + s)/Q (b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k - s)/Q

(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q

(from GRE book page no:411)

data:

A causes B or C, but not both

F occurs only if B occurs

D occurs if B or C occurs

E occurs only if C occurs

J occurs only if E or F occurs

D causes G,H or both

H occurs if E occurs

G occurs if F occurs

NOTE:
check following answers.

Q). If A occurs which of the following must occurs

I. F & G

II. E and H

III. D

(a) I only (b) II only (c) III only (d) I,II, & III

(e) I & II (or) II & III but not both

ans: (e)

Q). If B occurs which must occur


(a) D (b) D and G (c) G and H (d) F and G (e) J

ans: (a)

Q). If J occurs which must have occurred

(a) E (b) either B or C (c) both E & F (d) B (e) both B & C

ans: (b)

Q). which may occurs as a result of cause not mentioned


(1) D (2) A (3) F

(a) 1 only (b) 2 only (c) 1 & 2 (d) 2 & 3 (e) 1,2,3

ans: (c)

Q). E occurs which one cannot occurs

(a) A (b) F (c) D (d) C (e) J

ans: (b)

HCL Technologies Sample Paper 1

HCL Technologies

Section A

1. Which of the following involves context switch,

(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)


2. In OST, terminal emulation is done in

(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)


3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,

(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs


4. For 1 MB memory, the number of address lines required,

(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans. (b)


5. Semaphore is used for

(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)


6. Which holds true for the following statement

class c: public A, public B


a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)


7. Question related to java


8. OLE is used in

a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT


9. Convert a given HEX number to OCTAL


10. Macros and function are related in what aspect?

(a)recursion
(b)varying no of arguments
(c)hypochecking
(d)type declaration


11.Preproconia.. does not do which one of the following

(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file

Ans. (c)


12. Piggy backing is a technique for

a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition

Ans. (c)


13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0


14. There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.

(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B
employee having (count(*) mod n)=0
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number
group by employee number having(count(*) mod n=0 )
(c) both (a) & (b)
(d) none of the above


15. Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key field customer number you can see

a) delete from costomer where customer number exists( select distinct customer number from customer having count )
b) delete customer a where customer number in b rowid
c) delete customer a where custermor number in( select customer number from customer a, customer b )
d) none of the above

Section B

1. Given the following statement enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
What is the value of may?


(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above


2. Find the output for the following C program

main
{int x,j,k;
j=k=6;x=2;
x=j*k;
printf("%d", x);


3. Find the output for the following C program

fn f(x)
{ if(x<=0)
return;
else f(x-1)+x;
}


4. Find the output for the following C program

i=20,k=0;

for(j=1; j < i; j = 1 + 4 * (i / j) )

{k+=j<10?4:3;

}
printf("%d", k);

Ans. k=4


5. Find the output for the following C program

int i =10
main()
{int i =20,n;
for(n=0;n<=i;)
{int i=10;
i++;
}
printf("%d", i);

Ans. i=20


6. Find the output for the following C program

int x=5;
y= x&y


7.Find the output for the following C program

Y=10;
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}

Ans. 13


8. Find the output for the following C program

f=(x>y)?x:y

a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error

Ans. (a)


9. What is the sizeof(long int)

(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes

10. Which of the function operator cannot be over loaded

(a) <=
(b) ?:
(c) ==
(d) *


11. Find the output for the following C program

main()
{int x=2,y=6,z=6;
x=y==z;
printf(%d",x)
}

Section C (Programming Skills)

Answer the questions based on the following program

STRUCT DOUBLELIST
{ DOUBLE CLINKED
INT DET; LIST VOID
STRUCT PREVIOUS; (BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE)
STRUCT NEW; (AN ELEMENT WILL BE GIVEN)
}
DELETE(STRUCT NODE)
{NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT;
NODE-NEXT-PREV NODE-PREV;
IF(NODE==HEAD)
NODE
}


Q. In what case the prev was

(a) All cases
(b) It does not work for the last element
(c) It does not for the first element
(d) None of these



Answer the questions based on the following program

VOID FUNCTION(INT KK)
{KK+=20;
}
VOID FUNCTION (INT K)
INT MM,N=&M
KN = K
KN+-=10;
}



Q. What is the output of the following program

main()
{ int var=25,varp;
varp=&var;
varp p = 10;
fnc(varp)
printf("%d%d,var,varp);
}

(a) 20,55
(b) 35,35
(c) 25,25
(d)55,55

Section D

1. a=2, b=3, c=6 Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c


2. What does the hexanumber E78 in radix 7.

(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112

Ans. (d)


3. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes

Ans. 900


4. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2.What is n?

(a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q
(e) (k + s)/Q


5. From the following statements determing the order of ranking
* M has double the amount as D
* Y has 3 rupess more than half the amount of D


Ans. Data insuffiecient


Questions 6 - 10 are to be answered on the following data

* A causes B or C, but not both
* F occurs only if B occurs
* D occurs if B or C occurs
* E occurs only if C occurs
* J occurs only if E or F occurs
* D causes G,H or both
* H occurs if E occurs
* G occurs if F occurs

6. If A occurs which of the following must occurs

I. F and G
II. E and H
III. D

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both

Ans. (e)


7. If B occurs which must occur

(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J

Ans. (a)


8. If J occurs which must have occured


(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C

Ans. (b)


9. Which may occurs as a result of cause not mentioned


I. D
II. A
III. F

(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III

Ans. (c)

10. E occurs which one cannot occurs


(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J

Ans. (b)

HCL Technologies (Interview Procedure)

HCL Technologies

Interview Procedure

At the moment we do not have much informaton about the interview though the candidate may be required to go through both technical and HR interviews.

The written test consists of 60 questions which are divided into 4 sections .The total duration of the test is 90 minutes. There is negative marking .

The sectionwise distribution of the questions is as follows:

Section#1

This section consisting of 15 questions is based on general computer awareness.
In this section:
A correct answer carries 1 mark
1/4 marks will be deducted for a wrong answer.

Section#2

This section also consists of 15 questions. Questions based on C language are asked.
In this section:
A correct answer carries 1 mark
1/4 marks will be deducted for a wrong answer.


Section#3


A total of 10 questions based on pointers and structures in C are asked in this section.You can also be asked one or two questions on JAVA also.
In this section:
A correct answer carries 2 marks
1 mark will be deducted for a wrong answer.

Section#4


This is the aptitude section consisting of 20 questions. Simple maths questions are asked which are very easy. The logical questions asked are similar to the ones given in the Barron's GRE book.
In this section:
A correct answer carries 2 marks
1/4 mark will be deducted for a wrong answer.

About The Company


HCL Technologies offers world class technology solutions for the emerging network centric world. It provides a range of technology and software engineering services including Technology Development Services, Software Engineering Services, Application Engineering Services, Networking Services .

These services are predicated on a rich technology heritage. Experience with the development and application of technologies like Internet and E-Commerce, Embedded software, Networking and telecom protocols, VLSI design etc.

Skills on a wide variety of computing platforms from Open Systems to Enterprise Servers based on mainframes expertise, object oriented and legacy system architecture, methodologies in addition to distinguished R&D background uniquely positions us as a preferred provider of technology and software engineering services in the emerging network centric world.

HCL Technologies has established dedicated offshore software factories with clients such as Bankers Trust (Australia), Lexis Nexis (US) , Southern California Edison (US), A Networking Major (US)

HCL Technologies operates through 29 offices in 14 countries in United States, Europe, Japan, Asia Pacific

The company employs 3300 IT professionals worldwide.

HCL Technologies holds 100% stake in Intelicent (former HCL James Martin Inc.), a US based methodology consulting led Services Company. The company also has a 100% subsidiary in India, HCL Comnet Systems and Services Ltd, which provides networking services.

For more information about this company visit: www.hcltechnologies.com

Deutsche Software(India) Sample Test (Placement Paper)

Deutsche Software(India) Sample Test

1. What is the percentage represented by 0.03 * 0.05 ?

(a)0.0015
(b)0.000015
(c)0.15
(d)15

Ans.B


2. (x-a)(x-b)(x-c)....(x-z) = ?

(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) Can't be determined

Ans. C


3. If a = 1, b = 2, c = 3.......z = 26 what is the value of p+q+r ?

(a)33
(b)51
(c)52
(d)48

Ans. B


4. A is 8 miles east of B.
C is 10 miles north of B.
D is 13 miles east of C and E is 2 miles north of D.
Find shortest distance between A and E.


(a) 5 miles
(b) 6miles
(c) 13 miles
(d) 18 miles

Ans. C


5. If z = 1, y = 2.......a = 26. Find the value of z + y + x + .......+a.

(a) 351
(b) 221
(c) 400
(d) 200

Ans. A


6. There are 30 socks in a bag.
Out of these 60 % are green and the rest are blue.
What is the maximum number of times that socks have to be taken out so that atleast 1 blue pair is found.


(a) 21
(b) 2
(c)18
(d) 20

Ans. D


7. How many two digit numbers have their square ending with 8.

(a) 13
(b) 12
(c) 0
(d) 11

Ans. C



8. How many numbers are there between 100 and 300 with 2 in the end and 2 in the beginning.

(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) none of these

Ans. A


9. 0.000006 * 0.0000007 = ?

(a) 0.0000000042
(b) 0.000000000042
(c) 0.0000000000042
(d) 0.00000000000042

Ans. B


10. You have Rs 1000 with 8% p.a compounded every 6 months.
What is the total interest you get after 1 year.

(a) Rs.116.40
(b) Rs.345.60
(c) Rs.224.50
(d) Rs.160

Ans. A


11. If x + y =12,
x - y = 2
Find x + 2y.


(a) 12
(b) 17
(c) 14
(d) none of these

Ans. B


12. With one gallon of petrol a person moves at a speed of 50 mph and covers 16 miles.
3/4th of the distance is covered while moving at 60 mph.
How many gallons does he need to cover 120 miles in 60 mph.


13. A tap drains at x speed while tap B is closed.
When both taps are open they drain at y speed.
What is the speed of draining when only tap B is open

(a) x - y
(b) y-x
(c) x
(d) can't be determined

Ans. B


14. What is twenty percent of 25 % of 20.

(a) 2
(b)1
(c) 5
(d) 4

Ans. B


15. A rectangle has the dimensions 6ft * 4ft.
How many squares of 0.5 inches will it need to completely fill it.


(a) 32000
(b) 12824
(c) 13824
(d) 18324

Ans. C



Directions for questions 16-21: In each question,a series of letters satisfying a certain pattern are given. Identify the pattern and then find the letter/letters that will come in place of the blank/blanks.

16. a, c, e, g, _

(a) h
(b) i
(c) d
(d) j

Ans. B


17. a, e, i, m, q, u, _, _

(a) y, c
(b) b, f
(c) g, i
(d) none

Ans. A


18. ay , bz , cw , dx ,__

(a) gu
(b) ev
(c) fv
(d) eu

Ans. D


19. 1, 2, 3, 5, 7, 11, __

(a) 15
(b) 9
(c) 13
(d) 12

Ans. 13 , series of prime numbers


20. kp , lo , mn , __

(a) nm
(b) np
(c) op
(d) pq

Ans. A


21. abc , zyx , def , wvu , ___

(a) ghi
(b) tsr
(c) ihg
(d) str

Ans. A


22. How is my mother's sister's brother's wife's child related to me?


(a) brother
(b) uncle
(c) cousin
(d) nephew

Ans. A


23.What will my mother's husband's father-in-law's son's daughter to me?


(a) niece
(b) aunt
(c) sister
(d) none of these

Ans. D


24. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5 km to the right. He then travels 5 km to the right and then travels 15 km towards the right and finally travels 5km towards the east.
How far is he from his starting place?


(a) 5km
(b) 3m
(c) 3.5km
(d) 4km

Ans. (b)


25. A person travels towards east from his house and travels a distance of 3 meters.
He then ran a distance of 7 meters southwards and then travels towards east a distance of 3 meter Finally he travels southwards a distance of 10 meters.
What is his vertical distance from his house?

(a) 10
(b) 17
(c) 12
(d) none of these

Ans. B


26. The sum of three consecutive numbers is 132. Find the square of the largest number.

(a) 2026
(b) 640
(c) 900
(d) 2025

Ans. D


27. Father's age is five times his son's age. Four years back father was 9 times older than his son. Find their present ages

(a) 30yrs, 6yrs
(b) 25yrs, 5yrs
(c) 40yrs, 8yrs
(d) none of these

Ans. C


28. If x + 5y = 6 ;
7x - 2y = 5

Find x - y


(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) none of these

Ans. C


29. If the equation x2 + 2(k+2)x + 9k = 0 has equal roots, find k?

(a) 1,4
(b) 1,5
(c) 2,5
(d) can't be determined

Ans. A


Directions for questions 30 to 35: Select the alternative that logically follows form the two given statements.

30. All books are pages. All pages are boxes.

(a) All boxes are books
(b) All books are boxes
(c) No books are boxes
(d) Both (a) and (b) are correct

Ans. B


31. No apple is an orange. All bananas are oranges.

(a) All apples are oranges
(b) Some apples are oranges
(c) No apple is a banana
(d) None of the above

Ans. A


32. All pens are elephants. Some elephants are cats.

(a) Some pens are cats
(b) No pens are cats
(c) All pens are cats
(d) None of the above

Ans. D


33. All shares are debentures.No debentures are deposits.


(a) All shares are deposits
(b) Some shares are deposits
(c) No shares are deposits
(d) None of the above

Ans.C


34. Many fathers are brothers. All brothers are priests.

(a) No father is a priest
(b) Many fathers are not priests
(c) Many fathers are priests
(d) Both (b) and (c)

Ans. B


35. Some pens are pencils. All pencils are costly.

(a) No pens are costly
(b) Some pens are costly
(c) All pens are costly
(d) None of the above

Ans. B


36. How many two digit numbers have their squares ending with 6?


(a) 9
(b) 10
(c) 164
(d) 18

Ans. D


37. In how many years will $1200 amount to $1323 at 5%p.a. compound interest?


(a) 3 years
(b) 2 1/2 yrs
(c) 2 yrs
(d) none of the above

Ans. C


38. How many terms of the series -9 , -6 , -3 ,.........must be taken such that the sum may be 66?

(a) 11
(b) 13
(c) 9
(d) 10

Ans. A


39. The sum of three numbers in AP is 27 and their product is 504. Find the terms.

(a) 7, 9 ,11
(b) 5, 9, 13
(c) 4, 9, 14
(d) none of these

Ans. C


40. Two pipes A and B can fill a tank in 20 and 25 seconds respectively. Both are opened at the same time and after 5 minutes the first one is closed. How much more time will it take for the tank to be full?

(a) 13 min 45 secs
(b) 10 min
(c) 18 min
(d) 15 min 45 secs

Ans. A


41. How long will a train 150 metres long and travelling at a speed of 45 kmph, take to cross a platform of length 250 meters?

(a) 48 secs
(b) 32 secs
(c) 30 secs
(d) none of the above

Ans. B


42.Walking at 4/5th of his usual speed, a man reaches his office 15 mins late. Find his usual time for reaching the office?

(a) 45 mins
(b) 2 hrs
(c) 1 hr
(d) 30 mins

Ans. C


43. If the word "CODING" is represented as DPEJOH , then the word "CURFEW" can be represented?

(a) DVSGFX
(b) DVSHFX
(c) DGSHFX
(d) DTSGFY

Ans. A


44. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678,
then the code for the word "MANGO" would be


(a) 82357
(b) 84563
(c) 82346
(d) 82543

Ans. D


45. If in a code "COPIER" is coded as 1234 and "REAM" is coded as 5421,then "DREAM" is coded as

(a) 35421
(b) 43512
(c) 35412
(d) 34521

Ans. A



Directions for questions 46-48:The questions are based on the following data

In a class of 150 students 55 speak English;85 speak Telugu and 30 speak neither English nor Telugu

46. How many speak both English and Telugu?

(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 12

Ans. C


47.How many speak only Telugu?

(a) 55
(b) 45
(c) 65
(d) none of the above

Ans.C


48.How many speak at least one of the two languages?

(a) 120
(b) 100
(c) 250
(d) 50

Ans. A


49. Find the lowest of the three numbers in a GP whose sum is 38 and product 945.

(a) 12
(b) 18
(c) 4
(d) 8

Ans. D


50. A can do a piece of work in 24days. When he had worked for 4 days B joined him.
If the complete work is finished in 16 days form the beginning, in how many days can B alone finish the work?


(a) 24 days
(b) 18 days
(c) 36 days
(d) None of the above

Ans. C

COGNIZANT (CTS) -2002 Placement Paper

COGNIZANT (CTS) -2002

There were
* 5 sections
* 8 questions each (40 q totally)
* 60 minutes
* 5 different sets of question papers
* 1 Mark each
* 0.25 negative marking

CTS_BLACK

Vocabulary, strings, dominoes, functions, coding (each section 8 ques)

CTS_BROWN
Word series, numerical series, functions, figures, verbal (each section 8 ques)

CTS_VIOLET
Functions, strings, bricks, jigsaw puzzle, cryptic clues (each section 8 ques)

CTS_RED
1) 8 functions 2) 4 cryptic clues, 4 anagrams
3) 4 Tetris figures, 4 bricks 4) 8 strings 5) 4 jigsaw puzzles 4 number series

BROWN_2002

There were different papers for different sessions.
The paper had 5 sections, 5 * 8 = 40 Que's. totally.

Section 1: Functions

---------------------------
Q: 1 - 8
Certain functions were given & based upon the rules & the choices had to be made based on recursion. This is time consuming, but u can do it. Try to do it at the end. Start from the last section.

L(x) is a function defined. functions can be defined as
L(x)=(a,b,ab) or (a,b,(a,b),(a,(b,b)),a,(b,b)).... two functions were given A(x) & B(x) like
if l(x)=(a,b,c) then A(x)=(a) & B(x)=(b,c)
i.e., A(x) contains the first element of the function only.
& B(x) contains the remaining, except the first element.
then the other two functions were defined as
C(x) = * if L(x) = ()
A(x) if L(x) = () & B(x) != () & C(B(x)) otherwise
D(x) = * if L(x) = ()
** if B(x) = ()
A(x), if L(x) != () & B(x) != ()
D(D(x)),otherwise ;

Now the Questions are,

1 : if L(x) = (a,b,(a,b)) then C(x) is ?
(a): a (b): b (c): c (d): none

2 : if L(x) = (a,b,(a,b)) then find D(x)
same options as above

3 : if L(x) = (a,b,(a,b),(b,(b))) find C(x)

4 : -----------~~~~~~~~---------- find D(x)

5 : if L(x) = (a,(a,b),(a,b,(a,(b))),b) then find c(x)

6 : -----------~~~~~~~~---------- find D(x)

7 : if L(x) = (a,b,(a,b)) then find C(D(x))

8 :
-----------~~~~~~~~---------- find D(C(x))

Section 2: Word series
------------------------------
Q’s: 9 - 16
This is one of the easiest sections. Try to do it at first.

If S is a string then p, q, r forms the sub strings of S. For eg, if S = aaababc & p = aa,
q = ab, r =bc . Then on applying p à q on S is that ababaabc. Only the first occurrence of S has to be substituted. If there is no sub string of p, q, r on s then it should not be
substituted.

If S = aabbcc, R = ab, Q = bc. Now we define an operator R  Q when operated on S, R is replaced by Q, provided Q is a subset of S, otherwise R will be unchanged. Given a set S =… when R Q, P= = 672; R, Q  P operated successively on S, what will be new S? There will be 4 =: if s = aaababc & p = aa, q = ab, r = bc then applying p à q, q à r & r à p will give,
(a): aaababc (b): abaabbc (c): abcbaac (d): none of the a,b,c

10: if s = aaababc & p = aa q = ab r = bc then applying q à r & r à p will give,

11: if s = abababc & p = aa q = ab r = bc then applying p à q, q à r & r à p will give,

12: if s = abababc & p = aa q = ab r =bc then applying q à r & r à p will give,

13: if s=aabc & p=aa q=ab r=ac then applying p->q(2) q->r(2) r->p will give,
(2) Means applying the same thing twice.
14: Similar type of problem.
15) if s = abbabc p = ab q = bb r = bc then to get s = abbabc which one should be applied.
(a): p->q,q->r,r->p

16) if s = abbabc p = ab q = bb r = bc then to get s = bbbcbabc which one should be applied.
Let us consider a set of strings such as S = aabcab. We now consider two more sets P and Q that also contain strings. An operation Pà Q is defined in such a manner that if P is a subset of S, then P is to be replaced by Q. In the following questions, you are given various sets of strings on which you have to perform certain operations as defined above. Choose the correct alternative as your answer.
(Below are some ques from old ques papers)

a) Let S = abcabc, P = bc, Q = bb and R = ba. Then P à Q, Q à R and R à P, changes S to ________? (A) ............ (B) abcabc (C) ............ (D) none of A, B, C

b) Let S = aabbcc, P = ab, Q = bc and R = cc. Then P à Q, Q à R and R à P, changes S to _________? (A) ababab (B) ............ (C) ............ (D) none of A, B, C

c) Let S = bcacbc, P = ac, Q = ca and R = ba. Then P à Q, Q à R, P à R and changes S to ________? (A) ............ (B) ............ (C) bcbabc (D) none of A,B,C

d) Let S = caabcb, P = aa, Q = ca and R = bcb. Then P à Q, P à R, R àQ and changes S to ________? (A) ............ (B) ............ (C) ............ (D) none of A,B,C

Section 3: numerical series

------------------------------
Q’s: 17 - 24
This is little bit tough. proper guesses should be made.Find these problems in R.S.Aggarval's verbal & non verbal reasoning.
17: 2,20,80,100…
(a): 121, (b): 116 (c): (d):none
18: 10,16,2146,2218…

Section 4: figures

------------------------
19:
^ ^ ^
| -> <- | -> |
^ : ^ : ^ : ?
| -> <- | <- |

ans is :

^
| <-
^
| ->
Section 3: series (from other booklet): Transformations

17: 1 1 0 2 2 1 1 à 0 0 1 0 0 2 2
1 0 1 1 0 0 1 à 2 1 2 2 1 1 2
then 2 2 1 1 0 1 1 à ????
Ans: may be 0 0 2 2 1 2 2

18: 1 1 0 0 2 2 à 2 2 0 0 1 1
1 0 1 1 2 1 à 1 2 1 1 0 1

Section 5: Verbal
----------------------
Two words together forming compound words were given. The q's contained the second part of the compound word. The first word of the compound word had to be guessed. Then its meaning had to be matched with the choices.
(see old papers) like ...block head, main stream, star dust

Eg: OLD PAPERS

(1) -(head)- (a) purpose (b) man (c) obstacle
(ans:c for blockhead)

(2) (dust)- (a) container (b) celestial body (c) groom
(ans: c for star dust)

(3) (stream )-(a) mountain (b) straight (c)
(ans:a)

(4)
(crash)- (a) course (b) stock3

Red Set :

_________
i) Series Transformation:
-------------------------------
1) If 102101 à 210212 then 112112 à ?

2) If 102101 à 200111 then 112112 à ?

3) If 102101 à 101201 then 112112 à ?

Tips:
The 1st one all change 0->1, 1->2, 2->1 AND the 2nd on alternate do not change AND the 3rd it is just reverse of the original string.

ii) Target=127: Brick=24,17,13: Operation available = +, /, *, -
Again there r 4 choices. For ex choice b) 20,6,7
Tips: Answer is (b) b’cos 20*6+7=127. Hence it is the answer

Q: 1) U have to make a Target =102; The Answer from the option is (6,17,2,1)

Q: 2) TARGET = 41; Five No’s were given, 25 22 16 5 1. U can use this no’s only once & can perform Operation +, *, -, /, (); Options were:
A) 25 22 16 5 B) 25 22 16 1 C) 25 22 5 1 D) 25 16 5 1)

4 SUCH QUESTI0NS ARE THERE.

iii) Cryptic Sentence - Form words
-------------------------------------------
A sentence is there .a cryptically clue is hidden in the sentence. Find out answer from the option.
1) A friend in Rome
a) aerodrome b) palindine c) palindrome d) condom
Ans: palindrome

2) Rowed them across
a) Crosswiz b) acropolis c) acroword d) crossword
Ans: crossword/crossover

3) Cuticle cutting the filly glass
a) Cubicle b) up hilly c) cut glass d) cutlass
Ans: cutlass

4)
Hat jumps upward in a water closet
a) Watch b) witch

Last section had meaningful words whose anagrams are nouns and have to choose the best adjective from the list to describe this noun:

Eg: shore (word given)
Choices are: a) roman b) Spanish c) Trojan d)....
Ans: c) Trojan

Shore is anagram (jumbled form of) 'horse' and Trojan -- horse is the best match
________________________________________________________________________

2)
This section had the funda of xOy where x and y represented strings of Gs. The test was to find the valid or invalid patterns with reference to the rules.

1)
L=list of objects

Eg) L = {a, b, c, d} where a,b,c,d are objects
P(L) was a function( don’t remember exactly).
M(L) was another function defined etc.
in the following questions P(x) etc were given to be found out.

Note: This may take considerable amount of time. So take intelligent guesses.

Aztec Sample Test Paper

Aztec Sample Test Paper

Section A


The following questions are taken from the book--Puzzles & Teasers by George J. Summers.We have provided you with a few questions so that you get a clear idea of the pattern.

1.One of the following is my secret word:AIM DUE MOD OAT TIE.With the list in front of you, if I were to tell you any one of my secret word, then you would be able to tell me the number of vowels in my secret word.Which is my secret word?

Ans.TIE


2.In the following figure:A B C
D
E F G
H
I
Each of the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that each of A + B + C,C + D +E,E + F + G, and G + H + I is equal to 13.
Which digit does E represent?

Ans.E is 4

3.One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.
a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.
Whose occupation you know?

Ans.Mr. Horton:he is the doctor.


4.In the following figure:
A D
B G E
C F

Each of the seven digits from 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that A*B*C,B*G*E, and D*E*F are equal.
Which digit does G represent?

Ans.G represents the digit 2.

5.Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three games played:
a)In only the first game werethe two players married to each other.
b)The men won two games and the women won one game.
c)The Ayes won more games than the Bees.
d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.
Who did not lose a game?

Ans.Mrs.Bee did not lose a game.

6.Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II consists of chips, and pile III consists of three chips--are to be used in game played by Anita and Brinda.The game requires:
a)That each player in turn take only one chip or all chips from just one pile.
b)That the player who has to take the last chip loses.
c)That Anita now have her turn.
From which pile should Anita draw in order to win?

Ans.Pile II

7.Of Abdul, Binoy, and Chandini:
a)Each member belongs to the Tee family whose members always tell the truth or to the El family whose members always lie.
b)Abdul says ''Either I belong or Binoy belongs to a different family from the other two."
Whose family do you name of?

Ans.Binoy's family--El.


Section B


C programs are asked in this section

1.Write a program to insert a node in a sorted linked list.

2.Write a program to implement the Fibonacci series.

3.Write a program to concatenate two circular linked lists into a single circular list.

4.A function even_odd_difference()passes the array of elements.Write a program to calculate the difference of the two sums of which one sum adds the elements of odd ones and another adds the elments of even ones.

5.Write a program to reverse a linked list.


Section C


Questions on C++ are asked here

Base class has some virtual method and derived
class has a method with the same name. If we initialize the base class pointer with derived
object,.calling of that virtual method will result in which method being called?

a. Base method
b. Derived method..

Ans. b

Almost all questions are of this kind. Go through virtual functions concepts in C++ and how the pointers to functions would be handled.

Recent Educational News