Tuesday, April 22, 2008

Manjit Singh

Multiple Choice Questions (MCQs) for Computer Fundamentals

Multiple Choice Questions (MCQs) of Computer Fundamentals

1. A Kb corresponds to
(a) 1024 bits
(b) 1000 bytes
(c) 210 bytes
(d) 210 bits

2. A superscalar processor has

(a) multiple functional units
(b) a high clock speed
(c) a large amount of RAM
(d) many I/O ports

3. A 32-bit processor has
(a) 32 registers
(b) 32 I/O devices
(c) 32 Mb of RAM
(d) a 32-bit bus or 32-bit registers

4. Information is stored and transmitted inside a computer in
(a) binary form
(b) ASCII code form
(c) decimal form
(d) alphanumeric form

5. The minimum number of bits required to store the hexadecimal number FF is

(a) 2,
(b) 4,
(c) 8,
(d) 16

6. A parity bit is

(a) used to indicate uppercase letters
(b) used to detect errors
(c) is the first bit in a byte
(d) is the last bit in a byte

7. !A 20-bit address bus allows access to a memory of capacity
(a) 1 Mb
(b) 2 Mb
(c) 32Mb
(d) 64 Mb

8. A 32-bit address bus allows access to a memory of capacity
(a) 64 Mb
(b) 16 Mb
(c) 1 Gb
(d) 4 Gb

9.!Clock speed is measured in
(a) bits per second
(b) baud
(c) bytes
(d) Hertz

10. On-chip cache has
(a) lower access time than RAM
(b) larger capacity than off chip cache
(c) its own data bus
(d) become obsolete

Subscribe to this Blog via Email :

7 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
December 30, 2010 at 4:24 AM delete

where are the answers of MCQs?

Reply
avatar
shashi
AUTHOR
January 12, 2011 at 10:12 PM delete

please send sombody what? the answers yar

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 3, 2011 at 11:26 PM delete

Ans:
1-b,2-a,3-d,4-a,5-d,6-b,7-b,8-d,9-d,10-a

Reply
avatar
Ghazala
AUTHOR
September 23, 2011 at 2:19 AM delete

the ans of 1st Q is a)

K bytes means = 1024bytes i.e 2^10

Reply
avatar
velu
AUTHOR
November 22, 2011 at 10:06 AM delete

1. A
2. A
3. D
4. A
5. C
6. B
7. A
8. D
9. D
10. A

Reply
avatar